Respiraatorid, gaasimaskid ja muud näomaskid (2024)

Respiraatorid - kõik, mida neist teadma peaksid

Mis asjad need on ja milleks kasutatakse?

Respiraator kaitseb kandjat mürgiste ainete sissehingamise eest: näokatted filtreerivad õhust välja tolmu, aurud ja bakterid ning kaitsevad hingamiselundeid neid ohustavate tegurite eest. Respiraatoreid on soovitatav kanda, kui viibid pika ajaperioodi vältel tolmuses keskkonnas või satud kokku ohtlike kaupade, -kemikaalidega ja -aurudega.

Kui varasemalt kasutati respiraatoreid pigem ehitus- ja muu laadse iseloomuga tööde tegemisel, on maskid Covid19 pandeemia ajal leidnud kasutust ka igapäevaseid toimetusi tegevate inimeste seas.

Miks kasutada respiraatorit?

Tänapäevases maailmas on respiraator multifunktsionaalne tööriist: kvaliteetne mask kaitseb kandjat nii viiruste kui ka õhku sattunud tolmuosakeste eest. Kui viiruste ja bakterite puhul on ilmselge, miks me ei soovi neid oma kehasse lasta, siis ei pruugi me alati tolmu ja muu mustuse sisse hingamises probleemi näha. Tegelikkuses võib regulaarne tolmu, hallituse ja kemikaalide sissehingamine esile kutsuda allergilist reaktsiooni, mis võib päädida õhupuuduse ja köhaga.

Kuidas valida respiraatorit?

Respiraatoreid on erinevaid: vastavalt töö sisule leidub maske, mis on erineva suuruse, kuju ja kaitse tasemega. Vaatame lähemalt, millele respiraatorit valides tähelepanu pöörata.

Kasutusotstarve.

Esmalt mõtle, mille jaoks täpsemalt respiraatorit vajad. Erinevate toimingute jaoks on olemas erinevaid maske: näiteks toodab 3M nii tavalisi tolmumaske kui ka täiesti eraldiseisvaid hingamisseadeldisi, mille mask on omakorda ühendatud ka hapnikuballooniga.

Kaitsetase.

Klassifitseerimaks erinevate maskide kaitsvusastet, on Euroopa Liit välja töötanud standardi EN149, mis jaotab maskid nende tõhususe järgi kolme alamklassi. 3 klassi on tähistatud lühendiga FFP - lühend väljendist filtering facepiece.


  • FFP1 - kolmest kõige vähem filtreeriv mask. On leitud, et sellise maski sisselekke määr on maksimaalselt 22%. Maski näol on tegemist pigem soodsama hinnaga tolmumaskiga, mis sobib näiteks hästi koduste ehitustööde tegemiseks.
  • FFP2 - keskmise kaitseastmega mask. Maski sisselekkemäär on kuni 8%. FFP2 maske kasutavad enam töötlevas tööstuses tegutsevad inimesed: näiteks pakub mask oma kandjale kaitset ehitusel, klaasitööstuses ja farmaatsiatööstuses töötamisel. Selline mask kaitseb ka erinevatesse hingamisteede viirustesse (sealhulgas koroona viirusesse) nakatumise eest.
  • FFP3 maskide kaitsetaset on hinnatud kõrgeimaks: maskide sisselekkemäär on maksimaalselt 2%. Kuigi selliste maskide filtreeruvus on üks parimaid, siis ei kaitse see aga gaaside, sealhulgas erit lämmastikoksiidi eest. Kui peaksid kokku puutuma toksiliste gaasidega, siis kanna maski, mis on ühendatud õhku puhastava ballooniga.

Filtrid.

Respiraatoreid on erinevate filtritega: vastavalt sellele, millistes situatsioonides on konkreetne mask mõeldud kasutamiseks, varieeruvad ka filtrite tüübid. Tõime all välja kolm levinumat filtritüüpi.


  • Tolmufilter. Tolmumaski filtrid on vahetatavad. Filtrite vahetamine on respiraatori kaitse säilitamiseks hädavajalik. Filtri vahetamisel jälgi, et uue filtri ja maski tootja oleks sama - iga filter ei pruugi iga näokattega sobida.
  • Gaasi- ja aurufiltrid on sarnaselt tolmufiltrile vahetatavad. Sõltuvalt gaasi ohtlikkusest, müüakse erineva kaitseastmega filtreid. Kuna suures mahus toksiliste gaaside sissehingamine võib muutuda eluohtlikuks, tuleb filtrit tema kasutusea lõpus kindlasti vahetada. Kui tunned lõhnasid ja hingamine on aja jooksul muutunud aina raskemaks, on ilmselt aeg filtrit vahetada.
  • Aktiivsöefilter filtreerib üldjuhul ainult orgaanilisi kemikaale. Lisaks on täheldatud, et selline mask ei lase läbi ebameeldivaid lõhnasid. Enamus maske pakuvad kaitset vaid tolmuosakeste eest - kui näokatte sees on olemas ka aktiivsüsifilter, tekitab see täiendava kaitsekihi, mis pakub mõningast kaitset ka gaaside eest.

Ühekordne vs korduvkasutatav mask - kumba eelistada?

Ühekordsed maskid, nagu nende nimigi viitab, on mõeldud ühekordseks kandmiseks ja seejärel äraviskamiseks. Sellised näokatted on tavaliselt valmistatud hingavast materjalist, mis võib olla sünteetiline. Korduvkasutatav näomask on valmistatud kangalaadsest puuvillast ja seda saab kasutada rohkem kui üks kord. Maskidel on üldjuhul vahetatavad filtrid. Korduvkasutatavaid näomaske tuleb pärast igat kandmist pesta.


Kumb mask pakub paremat kaitset? Uuringud on näidanud, et ühekordsete maskide kandmine vähendab erinevate ainete ja bakterite sisse hingamise ohtu. See aga ei tähenda, et korduvkasutatavad näokatted ei kaitseks oma kandjat üldse: lõppkokkuvõttes taandub kõik maski korrektsele kasutamisele.

Maski kuju, reguleeritavus ja mugavus.

Respiraatorit soetades veendu, et selle kuju oleks sinu näole sobiv ning kandmine mugav. Juhul, kui kannad oma näosuurusele liiga väikest maski, ei pruugi see piisavalt efektiivselt takistada aurude ja mustuse sisse laskmist. Kuna respiraatoreid tuleb üldjuhul kanda pikema aja jooksul, on oluline jälgida, et see ei hakkaks pigistama: seepärast on hea osta selline mask, mille pähe sobivust on võimalik reguleerida.

Korduma Kippuvad Küsimused (KKK)

Milline on parim respiraator?

3M maske on peetud turu parimateks.


Mida jälgida respiraatori valides?

Jälgi, et näokatte kasutusotstarve vastaks sinu vajadustele, et selle kaitsetase oleks tehtava töö jaoks piisav ja et mask oleks näokujule sobiv.


Kui kaua kestavad respiraatorid?

Oleneb toote tüübist. On olemas selliseid näokatteid, mida tuleb peale igat kandmist vahetada, kui ka selliseid, mida saab kanda mitmete päevade vältel.


Millise filtriga respiraator osta?

Aktiivsöefiltriga maskid kaitsevad oma kandjat nii tolmuosakeste kui ka gaaside eest.


Kas korduvkasutatav respiraator on ostmist väärt?

Oleneb, mille jaoks maski kasutama hakkad. Veendu, et korduvkasutatav mask oleks tehtavaks tööks sobiv.

Respiraatorid, gaasimaskid ja muud näomaskid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5772

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.